Dethär med bländare, slutartid och ISO

Tänkte somsagt börja med fototips, som jag skrev för någon dag sedan. Så här kommer fototips nr 1. *Jippie* I dethär inlägget kommer jag skriva lite kort om att ställa in Manuellt på kameran, det vill säga att använda läget "M" på kameran. Det är faktist rätt lätt när man väl kan det!

Bländare: Med bländaren justerar du hur mycket ljus som ska komma in i kameran. Det vill säga, om du har en snabb slutartid så ska bländaren vara öppen länge, alltså ett kort bländartal. Vid lång slutartid ska bländaren vara öppen kortare, alltså ett längre bländartal, eftersom det då kommer in mer ljus med slutartiden. Så när du har snabb slutartid, ska du ha en stor bländare, och när du har en lång slutartid så ska du ha ett kort bländare. Ni förstår säkert hur jag menar!

Slutartid: Med slutartiden reglerar du ljusmängen som ska komma in genom bländaren. En kort slutartid släpper in mindre ljus än en lång slutartid. När du har en kort slutartid så är slutaren öppen kortare, därav hinner mindre ljus komma in. När du däremot har en läng slutartid hinner mer ljus komma in innan slutaren stängs. Själv brukar jag se slutartiden som ett blinkande öga. Det funkar för mig. Haha.

ISO: Med ISO:n reglerar du kamerans "ljuskänslighet". När det är mörkt ute ska du ha ett högre ISO-tal eftersom då bilden blir ljusare. När det är ljust ute ska du ha ett så lågt ISO-tal som möjligt. Om du har ett högt ISO-tal blir dock bilden rätt så brusig, så man ska försöka att foto på så lågt ISO-tal som möjligt!

Som ni ser så är alla sakerna beroende av varandra. Dom sammarbetar ju liksom. Men hoppas ni har fått en liten inblick i vad Manuell fotografering handlar om! Jag tycker det är roligare att ställa in manuellt. man kan bestämma mer hur man vill ha sina bilder! Det är knixigt i början, men när man väl fattat vitsen med det hela, så blir det mycket lättare! Ha lite tålamod bara! (:


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0